Voetbalclub SK Wachtebeke start dit seizoen met een speciaal team voor kinderen met autisme en ADHD. 'Autivoetbal' noemen ze het en daar is volgens de club meer dan nood aan. "Bij een normale voetbalclub - waar presteren vaak op de eerste plaats komt - kunnen deze kinderen niet terecht. Daarom is er nood aan dit soort initiatieven. Iedereen heeft het recht om te kunnen voetballen."

KRISTOF VEREECKE, bron

Het was met veel trots dat peter Carry Goossens 'zijn' autiploeg voorstelde aan de wereld. "Toen de mensen van SK Wachtebeke mij contacteerden om peter te zijn van dit ploegje, heb ik geen minuut getwijfeld. Ik ben zelf een echt voetbaldier en ken in mijn directe omgeving mensen met kinderen met autisme. Ik weet hoe moeilijk die bij een normale sportclub aan de bak komen. Nochtans hebben deze kinderen net extra behoefte aan dit soort initiatieven. Iedereen moet kunnen voetballen. Als ik dan mijn gezicht, of mijn alterego Oscar Crucke, moet lenen, doe ik dat met veel plezier. Ik weet hoe belangrijk dit is voor die kinderen."

Wim Van Laere, voorzitter van SKa Wachtebeke, knikt instemmend. "Mijn eigen zoon speelt bij onze autivoetbalploeg. Ik weet als voetbalvader als geen ander hoe moeilijk het is voor zo'n jongen om in het reguliere voetbalcircuit aan de bak te komen", vertelt Van Laere.
 

Focus ligt op plezier

"De trainingen zijn niet op hen afgesteld, vaak worden ze niet begrepen door hun medespelers, in het slechtste geval zijn er zelfs andere ouders die zich ergeren. Nochtans houdt mijn zoon even veel van voetbal als de meeste andere kinderen. Vandaar het idee om met een autivoetbalclub te starten. We zijn eerst eens gaan kijken in Sinaai, waar zoiets als bestond, en waren direct overtuigd. Dit zou echt veel meer moeten bestaan. Spijtig genoeg heb je bij ons in de regio enkel Sinaai en nu ook Wachtebeke", zegt Van Laere.

Maar wat maakt autivoetbal nu anders dan gewoon voetbal. "Onze trainers zijn in de eerste plaats pedagogen. Het kind staat altijd centraal. Bovendien ligt de focus altijd op het spelplezier. Moeten bestaat bij ons niet. Belangrijk is voor de kinderen zo'n aangenaam mogelijke omgeving te creëren waar ze zich thuis voelen. Wedstrijden spelen we in principe bij grote uitzondering. Bij ons is de olympische gedachte, deelnemen is belangrijker dan winnen, echt nog heilig."
 

Aandacht voor elk kind

SKa telt momenteel vijftien leden. "De kinderen worden ingedeeld in twee groepen om voldoende aandacht voor elk kind te kunnen hebben. Ze worden niet ingedeeld op basis van leeftijd, maar op basis van hun eigen behoefte. Er kunnen uiteraard nog altijd kinderen bij. We kunnen het niet genoeg benadrukken: elk kind heeft het recht om te voetballen", besluit Van Laere.